Buat duit sampingan di sini

Friday, October 5, 2012

Kurus OOoooOOoooOO Kurus Part 2

assalamualaikum wbt.. 

dalam entry yang lalu aku uda ceritakan pasal masalah yang aku hadapi masa gempal dan sedikit pengalaman aku masa mula2 mahu diet dulu…
dalam entry kali ni pula aku akan kongsikan cara aku berdiet…

korang kan tahu aku nih suka tengok video makeup2 sampailah suatu hari tuh aku tengok video pasal kecantikan daripada salah satu makeup guru youtube, BUBZBEAUTY.. dalam video tuh Bubbi nih ceritakan tentang kebaikan teh hijau atau green tea kepada dirinya. according to Bubbi green tea nih banyak bantu untuk improve kulitnya.. heheheh

so, aku pon beli lah green tea.. masa mula2 mau beli green tea tuh aku masih lagi belajar di UMS. so aku start beli yang kotak paling kecil.. ingat lagi masa tuh aku beli brand Ahmad Tea.. aku pernah jua post entry pasal teh nih… klik disini. mula2 minum tuh aku pilih yang Ahmad Tea Jasmine Green Tea. serius sedapp… masa tuh aku letak gula sedikit dalam green tea tuh… tapi bila dapat tau yang gula tuh akan membunuh kebaikan green tea trus aku stop letak gula… haa lagi jimat… nda payah beli gula.. tapi brand Ahmad Tea mcm susah dicari nih.. so, aku pon bertukar ke BOH.. brand yang ni sangat senang dicari.. korang tidak percaya green tea dapat membantu dalam menurunkan berat badan? haa baca nih... KLIK SINI dan SINI




selain minum green tea aku pon kawal makan. aku percaya nafsu makan manusia nih boleh dikawal… macamana???? senang saja.. latihan… aku tidak akan trus tidak makan… sebaliknya aku latih diri aku… kalau dulu aku makan 2 setengah senduk nasi setiap kali makan aku akan kurangkan kepada 1 setengah senduk nasi.  bila aku rasakan diri aku sudah biasa dengan perubahan itu aku kurangkan lagi nasi tuh kepada 1 senduk saja. lauk pula aku akan try avoid amik dalam kuantiti yang banyak.. macamana?? masa mau amik lauk tu aku akan kata pada diri aku yang aku nih cuma mau merasa saja lauk tu.. bukan mau makan lauk tuh sampai kenyang.. eya aku gunakan psikologi skit dalam diet nih… kalau ayam atau ikan ckuplah seketul saja. masa malam aku akan latih diri untuk tidak makan malam... masa mula2 aku tidak makan nasi sebaliknya makan lauk ja masa malam... kalau korang pula buat ikut kesesuaian korang lah ya..


minuman bergas dan fast food aku cut trus… rasanya semua orang tau 1 tin kecil minuman bergas tu ada 9 sudu kecil gula… so, aku rasa diet aku burn kalau minum minuman bergas. pasal fast food pla, aku nih suka fast food… lagi2 lah MrRite aku tuk suka KFC. apa yang aku buat masa sebelum mula diet tuh aku bawa MrRite pegi makan fast food nih… masa makan tuh aku cuba ingat macamana rasa makanan fast food tuh… pastu aku slow talk ma MrRite yang aku akan berdiet dan minta dia faham n support misi aku tuh. alhamdulillah dia faham dan support aku… slalu masa diet tu dia tidak akan bising kalau aku makan sikit… even di restoran pon aku akan minta nasi half.. hohohooh


ok tu lau dalam makan… lagi satu yang aku buat selalu  ialah measure my weight… setiap aku ada masa aku akan timbang berat badan… masa aku di UMS aku tiada scale/penimbang. tapi syukurlah di Pusat Rawatan Warga (PRW) di UMS ada scale… kalau tidak silap ada 5 jenis scale yang ada di PRW… biasanya after aku jogging dengan Mr Rite aku akan singgah di PRW amik measurement… lepas tuh aku akan tulis dalam hp aku tarikh dan berat aku masa tuh… korang tau nih la yang bantu aku tau kalau diet aku tuh berkesan menurunkan berat aku atau tidak. aku tidaklah measure setiap hari. kadang2 3 atau 4 hari… sekurang2nya ada la jua perubahan berat yang dinampak. penting untuk measure berat nih sebab aku akan dapat adjust gaya diet aku dengan badan aku… maksudnya aku akan tau gaya diet yang sesuai dengan badan aku..

pasal makan sudah, pasal measure sudah jua. tapi ada sesuatu yang kamu2 mesti tau.. setiap orang mempunyai badan yang berbeza. sebab tu korang mesti lah tau pasal diri korang dulu… mula2 korang cuba cut separuh dari nasi yang biasa korang makan… cuba bertahan dalam masa seminggu… tapi jangan lupa measure sebelum tu pla.. selepas seminggu tuh korang measure balik. kalau ada perubahan teruskan sebab badan korang uda dapat terima perubahan tuh… kalau berat lepas tuh tidak berubah korang try tukar pla gaya makan yang lain… misalnya kurangkan goreng2 lebihkan stim2…


apa yang penting jangan putus asa. sebelum aku berjaya diet nih uda banyak kali aku bagitau diri mau berdiet… tapi bila tidak nampak result atau perubahan dalam berat badan tuh aku trus berhenti… macam yang aku cakap lah setiap orang ada badan yang berbeza… macam aku sendiri… hampir sebulan aku berdiet barulah nampak perbezaan berat badan tuh… barulah turun dalam 1kg… lambat tapi tidak apa asalkan berhasil…


apa2 pon kita buat mesti akan ada cabarannya… itu aku tidak nafikan.. apa tah lagi dalam berdiet… cabaran yang paling besar aku rasa ialah famili n kawan2.. bukan apa famili aku sebut sebab kebetulan kalau aku diet mama aku masak yang sedap2… lagi hebat dia marahkan aku kalau aku makan sikit… kalau kawan2 pla masa kita berdiet lah diaorg sibuk mo belanja makan… huhuu dulu masa gempal tidak pon mo belanja.. ehheheheh…

lagi satu.. aku nih percaya pada kunfayakun… maksudnya kalau Allah S.W.T kata jadi maka jadi lah… aku percaya setiap apa yang kita minta akan ditunaikan oleh-Nya… oleh itu aku nda putus2 berdoa dalam sujud supaya Allah S.W.T bantu aku untuk menurunkan berat badan… dan alhamdulillah aku berjaya menurunkan berat badan… sekarang nih aku selalu berdoa supaya aku dapat maintainkan berat aku… orang putih kata losing weight is easy but maintaining weight is difficult…



waa panjang pula entry nih… rasanya tuh saja la yang aku amalkan… kalau ada termiss tuh nanti aku tambah di komen ya…
ooo ya aku akan bagi tips2 untuk berdiet dalam entry yang seterusnya… tunggu tau.. lagi satu aku akan bagitau berat aku sebelum dan selepas aku berdiet…
wassalam..

p/s: Tq MrGoogle utk gambar hiasan...

2 comments:

I am Me said...

btul ka letak gula dalam teh hijau boleh bunuh khasiat teh tu? bca dr mana?

Teh Hijau said...

Kalau minum tak letak gula pun masih sedap jugak.rasanya tak lah macam black tea tu.

- promote sekejap :) [ Menjual Teh Hijau/Green Tea Ahmad Tea]