Buat duit sampingan di sini

Tuesday, February 5, 2013

DIY ringtone untuk HP..

assalamualaikum wbt…

hai korang..

okay ni sindrom kerajinan melanda diri.. hahha

dalam post nih aku akan share ngan korang macamana DIY ringtone untuk hp korang..
untuk tujuan itu aku akan gunakan software Nero StartSmart.. software nih sudah siap sedia ada dalam lappy aku..

DIY nih membolehkan korang memotong lagu yang korang suka jadi lebih pendek khas untuk dijadikan ringtone. tidak kiralah korang mau guna intro, chorus atau ending dalam sesebuah lagu itu…

ok, jom kita mulakan…


1. double click untuk buka software Nero StartSmart. korang akan melihat paparan macam ini. kemudian korang click Nero Wave Editor(macam yang aku sudah bulatkan).

nero 1


2. korang akan nampak paparan yang macam gambar di bawah. sekarang pergi ke fail (macam anak panah yang aku tunjukkan) dan click Open.

nero 2


3. paparan seperti yang dibawah akan korang nampak. sekarang sila pilih lagu yang korang mau jadikan ringtone.

nero3


4. lepas tuh korang akan nampak macam wave seperti gambar dibawah. sekarang fokus pada butang2 yang aku bulatkan siap dengan anak panah tuh… dalam bulatan tuh ada butang Play Section, Play All, Looped Playback, Pause, Stop dan Record.

biasanya aku akan gunakan Play Section, Pause dan Stop saja. butang2 nih sangat berguna bila korang mau detact di bahagian mana korang mau potong lagu tuh sebab masa korang tekan butang Play All ada jalur yang akan melalui wave lagu tuh sampailah lagu habis. tapi bila korang sudah potong lagu, Play Section pula akan mainkan lagu setakat mana yang korang sudah potong..

nero4


5. ok sekarang aku akan tunjukkan korang macamana mau potong lagu. sila rujuk gambar di bawah.

jika bahagian lagu yang korang mau tu adalah dibahagian intro cara memotongnya lebih mudah. pergi ke bahagian terakhir wave lagu (rujuk anak panah no 1) click dan jangan lepaskan. drag atau tarik ke bahagian kiri (rujuk anak panah no 2) sampailah ke bahagian yang korang mau. kalau bahagian lagu yang korang mau tu di bahagian ending lagu sila buat seperti langkah diatas tetapi bermula di bahagian depan wave. kalau pula bahagian itu berada di tengah atau corus, sila buat pemotongan mula di bahagian hadapan dan belakang wave.

korang akan nampak wave tu seperti di-highlight. bahagian highlight itu lah yang akan kita potong. bila sudah sampai bahagian yang korang mau lepaskan click. sekarang click butang Stop (tengok no 3). lepas tuh click simbol gunting untuk cut lagu itu (tengok no 4). wave akan menjadi lebih pendek berbanding sebelumnya.

sekarang click pula butang Play Section atau Play All. ha yang korang dengar itulah lagu ringtone korang.

nero5


6. sekarang kita save ringtone tu… pergi ke fail semula (tengok no 1) dan click Save As. jangan click Save sebab ringtone mestilah disimpan menggunakan nama yang berbeza untuk mengelak lagu asal itu menjadi pendek. sila periksa dulu nama dan lokasi yang korang mau save ringtone tu. bagus kalau korang letak dalam folder baru supaya lebih senang untuk dicari.

nero6

ok, sekarang pindahkan ringtone tuh ke dalam hp korang..

TADA!!! siap… sekarang korang sudah ada ringtone yang baru….

p/s: aku tidak tahu kalau korang faham juga DIY nih tapi aku sudah cuba sedaya upaya untuk buat korang faham. kalau korang ada masalah mau ikut DIY nih sila lah komen aku dibawah post nih… aku akan bantu korang… heheheh

hopefully korang cuba untuk ikut DIY nih ya…

wassalam..

No comments: