Buat duit sampingan di sini

Monday, September 1, 2014

Seru da sampai...

assalamualaikum wbt..

haa tengok title da curious kan?
seru apa kah yang dimaksudkan?
bukan seru kawen tau...

actually, dalam dua minggu terakhir persekolahan ni (budak sekolah start cuti 13 september 2014) aku akan sebok mengiring budak ke hulu ke hilir.. haha bukan lah... aku akan meniring budak kelab Program Usahawan Muda (PUM) aku kursus di Yayasan Sarawan & bertanding di Melaka nanti.
pertandingan apa? ok yang tu nanti aku update korang..

esok da start sekolah lepas cuti Hari Kemerdekaan hari nih... sempat ja aku tulis pos.
minggu nih aku pegi sekolah sehari jak. lepas tu aku iring budak pergi kursus. mula 3 September sampailah 5 September. 

kelmarin sempat juga date dengan MrRite... oppp haaa kalau korang perasankan ada changes dalam blog & life aku... tengok title gambo ni dulu...




kepada






find the difference... hahhah kalau korang perasan MrRite da tukar kepada EncikTunang...
yeap... betol la... kami sudah amik selangkah lagi dalam hubungan kami... sekarang da bergelar tunangan orang... darah manis ni... hahha anyone kurang gula nah amik darah manis nih... kehkehkeh...

back to the story... kemarin sempat date dengan EncikTunang.. cian dalam dua minggu nih tinggal lah dia... tunang dia nih buzy meniring saja... 



tidak apa EncikTunang kawen nanti saya akan selalu iringi kamu... ehehhehe

matlamat post ini luaha hati jak...
sekian...


Sunday, August 24, 2014

Ayam Butter Nestum Simple

assalamualaikum wbt...

aku buka entri kali nih dengan resepi la pula.. 
hahah dengan muka selamba pula kan? 
sekarang nih tengah berusaha untuk updatekan blog nih...

ok trus lah ke resepinya ya.,..

Ayam Butter Nestum

Bahan2

Isi ayam goreng
- isi ayam di potomg dadu atau potong nipis. pastikan agak sama saiz supaya masa masak agak sama.(ikot suka korang lah.. aku guna sebelah dada ayam..)
- putih telur dari sebiji telur (aku guna telur gerd B)
- sedikit garamgu.
 - sesudu kecil gula.
-tepung gandum untuk celup ayam..
- minyak untuk menggoreng.

sos butter
-2 sudu besar margerin
-2 ulas bawang merah & 3 ulas bawang putih dicincang halus.
- 2 ulas cili padi yang dihiris halus.
- 4 @5 keping daun kari
- 3 sudu besar susu pekat manis
- 2 sudu besar stok ayam
-sedikit air
- 3 sudu besar nestum.(boleh digantikan dengan oat)

cara2
1. basuh isi ayam bersih-bersih kemudian campurkan garam dan gula. campurkan juga putih telur ke dalam isi ayam tersebut dan gaulkan sebati.
2. panaskan minyak untuk menggoreng.
3. celupkan isi ayam ke dalam tepung gandum kemudian gorenggan sehingga warna keemasan. angkatkan isi ayam yang telah digoreng dan letakkan di atas tisu dapur untuk menyerap minyak berlebihan. ketepikan.
4. panaskan margerin dalam kuali yang lain. kemudian tumis bawang merah dan bawang putih sehingga menggeluarkan bau.
5. masukkan cili padi dan daun kari.
6. masukkan susu pekat manis dan stok ayam. 
7. gaul sebati. masa nih korang rasa la kalau rasa-rasa kurang boleh masukkan garam dan ajinomoto. kalau rasa pekat sangat tambahkan air. (cair sikit tidak apa sebab nestum nanti akan pekatkan kuah.)
8. masukkan ayam yang telah digoreng tadi dan gaul rata.
9. masukkan nestum dan gaul lagi..
10. agak-agak sudah sebati terus tutup api... 
 SIAP...

boleh la angkat dan hiaskan dengan menabur sedikit nestum di atas ayam





Sunday, July 6, 2014

salam kembali.

salam..
lamanya tidak post blog kesayangan ni...
huhu dalam setahun lebih ni banyak betul yang berlaku...
al maklumlah perubahan hidup dari belajar ke bekerja.

so, mesti curious kan mana da aku.. apa da aku buat.. hahaha tidak pegi memana still atas bumi Allah SWT..

sekarang aku da genap setahun di bumi kenyalang berkhidmat dan mencari rezeki di sini...
syukur MrRite pun sama macam aku... berkhidmat dan mencari rezeki di tempat yang sama. 

banyak sudah berubah ni... dari tidak bergaji ke bergaji...dari tidak bekerja ke bekerja..
ahhah dari tinggal dengan famili ke tinggal bersendirian...

banyak juga lah yang berlaku tapi kalau aku post di sini mesti tidak cukup dan panjang lebar... 

ni sedikit picture aku la... 
korang decide sendiri ada perubahan ka tiada..