Buat duit sampingan di sini

Telur rebus student U

salam all... heheheh korang tengok tajuk mesti da tau kan tips aku nih untuk makanan...  TelurRebus....
napa pla dinamakan ala student U? sebab beginilah cara kitaorang masak telur rebus... mau buat mcmana? dapur x dibenarkan bawa... so untuk survive kami masak guna heater... (muahahhah)



tengok gambar atas nih mesti meleleh air liur kan? huhuhu gambar nih kami yang snap sendiri tau....

 okay kita stat masak.... bahan2 yang korang mesti ada untuk masakan nih ialah telur ayam... yang kami gunakan nih ialah telur nutriplus... sihat la sket... huhuhu tapi terpulang pada korang mau guna mana satu.... gred mana satu semuanya korang tentukan sebab korang yang makan..(huhuhu.... )


 lepas tuh, peralatan yang korang akan guna dalam proses memasak nih ialah... heater... apa2 brand pon boleh digunapakai... jangan lupa sudu besi kalau boleh guna yang panjang skit...


sudah menyediakan bahan n alatan yang dibagi tahu tadi, sila cuci dahulu telur yang mahu dimasak...(kebersihan penting... ) pastuh letakkan atas sudu macam yang ditunjukkan dibawah...


lepas tuh dengan slow n steady, letakkan telur kedalam heater... seboleh2nya elakkan pelanggaran atau hentakan....


sesudah kedua2 telur atau boleh juga tiga atau empat biji telur dimasak sekaligus selamat diletakkan di dasar heater, tutup penutup heater.


setelah itu pasangkan wayar dan hidupkan suis heater. tunggu hingga air mendidih. 


lepas saja air mendidih biarkan 5 hingga 10 minit dan jangan terus diangkat. step ni penting kalau korang mahu telur yang hampir sempurna dan bukannya berlendir..
lepas tuh angkat telur dan rendam dalam air yang sejuk... biarkan sekejap pastuh bolehlah dikupas...


aku suka makan telur rebus dengan sos dan kicap manis... sodapp...
dibawah ni telur rebus aku... jom makan!!!


walaupon agak simple.... ahhahha tapi korang try la... sgt2 bagus bila stay up belajar untuk mengisi perut... huhuhu

TQVM 4 reading

5 comments:

Liyana Lunia. said...

hai awk, kita terjumpa blog ni lepas gugel cara rebus telur bagi student. miahahah ok nak tanya tak pecah ke dia berlaga dengan besi-besi tu?

MiSS Fyda said...

hai... haha eya ke?? ehhhe pengalaman saya masak macam nih telur retak saja... tidak lah sampai pecah dan bercampur dengan air dalam heater tu... yang penting jangan ada pelanggaran semasa meletakkan telur dalam heater... :)anyway thank you singgah blog saya n komen.. :)

eqeen said...

aku pon penah buat mcm ni jgk..hehehee..
ada retak jgk tp xde lah merosakkan telur tu..hihii.. i like...

MiSS Fyda said...

yey.. da jua kawan yang sama buat macam ni.. hehehehe...

Suliyana Salmi said...

heater tu tak berbau ke? takut nak buat camni sebab takut heater bau telur, selalu buat half cook je, rendam dalam mangkuk. huhuhu