Buat duit sampingan di sini

Friday, December 31, 2010

Welcome 2011!!!!


salam all.... 
aku sebenarnya sedih menaip entry kali nih.... sebab apa??? terlalu banyak peristiwa yang aku hadapi tahun 2010... bila hujung2 tahun 2010 nih terkenang pla aku sal peristiwa2 tu.. (waaa... isk2 kesat2 air mata nih...)
tapi, tahun 2011 yang bakal mendatang dalam lebih kurang 75 min nih banyak membuka lembaran baru...
secara personal aku x cakap aku akan lupakan apa yang uda jadi tapi aku akan jadikan peristiwa tu teladan... 
aku bangga sebab aku uda mula maafkan mereka2 yang terlibat... (I'm proud of u Fyda!!!)

bila difikirkan balik tahun 2010 jua la aku aktif ber-blog nih... hehehe....
TQVM kepada rakan2 yang follow blog aku nih.... followers pon da sampai 85 (love korang sesangatt!!!)

ooo ya... kalau korang mau tau aku menyambut tahun baru di rumah saja... mengadap lappy nih... bukan apa bapa sambut tahun baru di Kundasang meninggalkan kami... huhuhuhu.... so, tinggallah kami berenam di rumah... n aku mengadap lappy nih... heheheheh

ucapan tahun baru aku....
Selamat tahun baru untuk rakan2 blog n followers n visitors blog aku nih.... semoga tahun baru nih kita manfaatkan agar menjadi lebih baik dari tahun2 yang lepas... kalau aku ada buat silap n salah korang maafkan ye....  lagi satu keep on blogging guys!!!!.....



oooo ya... aku mau buat Ga nih... korang join tau....
k la... tunggu GA dari aku ar.... 
daaa

TQVM 4 reading...

Thursday, December 30, 2010

Contest Muslimah Anggun 2


salam all ni kontest terpantas aku join... tarikh tutup dalam half an hour lagi....
saja mau join kontest nih...
ok, aku sebenarnya ditag oleh Dynda (tqvm Dynda)

untuk syarat2 korang klik jak sini

ni pic yang aku taruhkan....
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.



ni ayat yang menggambarkan aku
(chubby n clumsy)

Contest bermula : 26th Dec - 30th Dec 2010
Prize      : Shawl + accesorries + suprise gift

TAMAT : 30th DEC on 10.00 am


done!!!

i'm back from Semporna....

salam all.... aku da balik semalam.... tepat2 jam 11.00 malam... jadi x sempat mo cek blog....
selama 4 ari aku di Semporna, benda yang paling aku windu ialah dunia Blogging....(waa windu korang.... korang windu aku ke????)... okay2 cukup2
sepanjang di Semporna kami buat macam2 aktiviti... paling beshh p pulau (yey!!!!!)
sekarang nih muka merah2 terbakar tau... tapi jangan risau ada ole2 yang aku bawa nih... huhuhuhuhu...


buka2 jak blog banyak kontest invitation yang aku dapat... k la... mau join kontest nih...
update dari Semporna tungguuuuu tau........

Saturday, December 25, 2010

Contest Realiti dan Fantasi: Bersama Laptop Tersayang :)

Glitter Photos







salam all... 
menyempat lagi aku BW tadi n terserempak lagi kontest... besalah sekarang nih Contest ada di mana2 jak... yang bestnya hadiah contest nih lumayan tau.... mau tau apa????
WANG RINGGIT!!!!! (mata duitan btol minah nih.... sapa yang x mau duit??? bgtau aku...)


ok direct kpd syratnya...


- buat entry n link tros kepada penganjur iaitu...... Reiko91


- letak banner contest pada blog korang...


- macam biasa, lepas join tggalkan link korang pada entry kontest di blog Reiko91.... sini lah




TARIKH TUTUP: 31 DISEMBER 2010




HADIAH:
1st: RM80
2nd: RM60
3rd: RM30


dan
RM30 hadiah saguhati utk org yang paling sempoi!!!!


berbaloi kan?????
kalau mau lebih detail korang klik jak
S I N I




skrang penyertaan aku plak....
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.











soalan wajib nih


macamana dapatkan laptop?
kira duit sendiri... 1st PTPTN beli lappy nih... untuk mudahkan kerja2 kuliah n assigment dibuat....






kenapa join contest ni?
sebab utama mau menang!!!! mana2 tempat pon okay apa... sebab sekunder untuk meramaikan contest n tunjukkan lappy kesayangan aku... huhuhuhu




kenapa anda mesti menang?
saya mesti menang sebab saya berusaha untuk snap2 gambar untuk contest nih... heheheheh.... lagi satu saya mesti menang sebab saya uda join contest nih... *wink2* =)




tu jak lah penyertaan aku nih...
wish me luck ok????


TQVM 4 reading...





Friday, December 24, 2010

Miss Fyda tiada da?????

salam all
jangan la sedih ar....
jangan la x jenguk blog aku nih...
uda la tuh, bukannya aku x balik nanti....
uda2 aku nih bukannya trus menetap di sana....
.
.
.
.
.
.

.
.
.

cak!!!!
heheheheh






heheheh saja buat entry dpan2 sesuspen yang boleh...(macam la suspen btol...)
ingat lagi aku ada gtau mau p Semporna tuh?????? kalau x ingat baca entri sebelumnya....
turn out plan itu berjaya!!! aku akan ke Semporna!!!! (yahooo!!!!!!)
so apa la kena mengena dgn tajuk entry d atas?????...
maybe aku akan sibuk mengunjungi sanak saudara n maybe akan tinggalkan lappy kesayangan aku nih so, dalam beberapa aki aku x akan update blog...


dalam plan kami akan bertolak besok pagi n akan ada d perjalanan sehari... maksudnya sampai destinasi petang besok lah...
aku akan balik ke Kota Kinabalu semula pada 29hb...
maybe sambutan tahun baru di Kota Kinabalu saja...
aku sedih nih... (uwaa!!!) tapi korang janji tau datang2 la berkunjung ke blog aku yg x seberapa nih...


lagi satu minta tolong ngan korang doakan perjalanan kami besok berjalan lancar...

1st AWARD (T__________T)







salam all....
buka2 jak lappy tadi aku happy gila terima tag dari Lynn Angel... dia suh amik award.... korang tau sejak beberapa ari nih aku jeles tgk org lain sibuk2 claim award diaorg...(isk isk isk) sedangkan aku x award....


tapi, sekarang Lynn da bagi so sangat2 happy menerima award nih...
Terima kasih banyak2 Lynn...
sangat enjoy baca entri dalam blog Lynn.. korang pon p la singgah blog Lynn nih....


saya tag untuk terima award nih pla ialah:
Baby Yats
Beaty
NekoChan


TQVM 4 reading dis post

Semporna here i come!!!









salam all....
saja jak mau bagi suspen ngan pic diatas... ehheheheh
beberapa ari nih famili aku sibuk wat perancangan mau melawat famili sebelah mama yang banyak bermastautin di daerah Semporna...
seingat aku lama uda kami sekluarga x menjejakkan kai ke Semporna....  ikut perancangan kalau jadi akan konvoi sama2 ngan Uncle Eddy n dua org anaknya... tapi plan B pla aku temankan mama pegi Semporna naik bas...(yey!!!!! either way ttap akan jejak kaki di Semporna...)..

memang aku sangat2 berharap dapat lawat famili seblah mama di Semporna... dengar crita ada famili yang ada bot... ehhehehe jadi macam cerah jak peluang mau pegi pulau nih(yahooo....)... 



ni peta Sabah... so, secara ringkasnya kami akan melalui perjalanan yang panjang.... 

seingat aku jangka masa perjalanan dari Kota Kinabalu sampai ke Semporna selama 1 hari... tu pon pakai kereta sendiri.... masa tuh aku masi lagi budak sekolah rendah.... bayangkan lah sekarang aku uda di Universiti... Fuhhh lama gila ooo....
apa2 pon harap plan famili nih berjaya... hehehehheh

TQVM 4 reading....

Thursday, December 23, 2010

Pertandingan Blog Paling Superb!


salam all.... 
kontest lagi nih....
sebenarnya uda lama janji ngan pnganjur kontest untuk join kontest nih... alhamdulillah tertunai juga janji tersebut.....

nih syrat2 kontest nih:

  1. Terbuka kepada Malaysian Blogger yang tinggal di Malaysia only . Kalau korang tinggal kat luar negara, payah nak post hadiah .
  2. Kena follow blog Aisyah dan Izzah dulu . Kalau tak nak follow pun takpe tapi make sure korang salu update ngan blog diaorang okeyy ?
  3. Mesti ada blog . Kalau takda blog, takdalah contest dan hadiah . :)
  4. Buat satu entry bertajuk Pertandingan Blog Paling Superb ! Copy entry dan banner ini .
  5. Tinggalkan URL blog, emel & nama korang di blog aisyah sahaja . Click tab Contest. Kalau korang nampak Pertandingan Blog Paling Superb !, click and then tinggalkan URL blog, emel dan nama penuh di ruangan komen .
  6. Hadiah Misteri menanti anda !
  7. Had penyertaan : 200 blogger yang awal mendaftar saja boleh ikut 
  8. Hanya 3 blogger sahaja dipilih !
  9. Kalau ada apa2 perubahan akan diberitahu nanti .
  10. Tag kengkawan anda juga ! Tag lah seramai mana yang korang nak . Tak nak tag pun tak pe . 
TARIKH TUTUP PENYERTAAN : 21 FEBRUARY 2011, 11.59 malam


aku tag
Lynkin 
Alynah
Adam

untuk lebih jelas korang p la blog aisyah.... klik jak nama aisyah nih
DONE, x sampai pon 5 minit...
wish me luck!!!

tqvm for reading....

AutoPing Entri di BlogLarian FB




salam all....
kali nih aku buat entry tentang BlogLarian lagi la.... sekarang uda ada AutoPing Entri da... d mana lagi kalau x d FB......
heheheh... jadi aku pon mau mnyibuk join(mestilah join!!!)... lagi pon tarik tutup pendaftaran nih besok...
 lagi satu aku da dapat umah da dalam BlogLarian nih....
tada.
.
..
...
..
.
Rumah Blog 152


Kebaikan BlogLarian: 
Mudah, pantas n cepat... dapat load 6 blog dlm 1 window..... like it..


Keburukan: 
Sedikit slow sebab mungkin saya guna broadband...


Tarikh tutup pendaftaran Autoping nih Besok (24/12/2010)
apa2 korang p jak blog BlogLarian nih....SINI
so, cepat2 hebahkan brita ini!!!!


TQVM 4 reading...

Fatin Liyana

salam all
ehhehe mesti korang da tau kan sal apa entry aku kali nih... 
pena dengar nama Fatin Liyana??? x pena??(Tipu ooo)
dis gal femes tau dalam dunia blogging.... dari pmbacaan aku di blog fatin Liyana nih aku dapat rasa (ala2 ahli nujum tau) yang fatin nih outgoing n sporting tau... dia suka blog sal hdupnya... tempat yang dia pegi, jalan2 ka fotoshoot ka atau simply pasal apa yang jadi dalam hidupnya.... 
tapi, yang paling ketara dia nih very into fesyen...(sangat suka fesyen dia!!!)

dia sangat2 suka shopping n hang out ngan kawan2 dia....
lagi satu dia antara pelopor aksesori BOW atas kepala tuh... very femes sekarang nih... heheheh
sekarang Fatin Liyana sambung belaja di Bandung(kalau x silap) amik Medic...

x kenal lagi??? ni haa gambar2 Fatin Liyana
.
.
.
.
.
.
.
.


picit2 pipi ya...


    
suka tgk pic nih(hehehehhe)



alalal cumil ni pic


 

semua pic nih ihsan GOOGLE (TQ Mr Google!!!)

okey lah... sedikit ucapan ngan Fatin Liyana(hopefully dia mendengar...):
Fatin, jadi diri sendiri, keep up pa yang awak selalu wat... just love ur life...
blog la selalu ar... wish u all da best!! =) (Go Go Fatin Liyana!!!)

kalau korang mau jenguk blog Fatin Klik FATIN LIYANA



nice header...




 ni pic aku inspired by Fatin liyana...(ok ke??? ) BoW kecil jak... x Berani pakai yang besar


TQVM 4 reading dis special post...

Photo Contest: My Bestfriend Forever!!





salam all...
aku join kontest lagik nih... heheheh...(mau join!! mau join!!)
tadi aku sdg2 jejak balik visitor aku terserempak pula ngan kontest yang best nih....
ok, kontest nih dianjurkan oleh Siti di blognya Siti Manis: Life is Wonderfull..

syrat2nya:


  • Jadi Follower blog Siti
  • Copy banner di atas dan letakkan pada entry dan sidebar blog anda serta link kan ke entry contest pd blog SITI.
  • Buat satu entry tentang contest ini . Tajuk:Photo Contest: My Bestfriend Forever!!
  • Upload gambar anda bersama-sama BFF anda (Tak kisah nak letak berapa ramai dalam satu gambar tu..^^).
  • Tuliskan pada caption:
  1. Mula berkawan sejak tahun berapa?
  2. Kenapa anda rasa dia/mereka BFF anda?
  • Akhir sekali, tinggalkan link entry anda pada komen entry contest ni di blog SITI.
tu jak yang perlu dipenuhi.... simple kan?
ok, ni pla pic yang aku antar utk contest nih...
.
.
.
.
.
.
(Ziema, Syikin,CikNad,Me!!,CikSaida,Su)

Mula berkawan sejak tahun berapa?

em... kami kawan sejak kami jd coursemate dalam tahun 2007... tapi mula rapat sejak tahun lalu. 2009. maksud aku, aku mula rapat dgn geng diaorg sejak last year la...

Kenapa anda rasa dia/mereka BFF anda?
diaorg nih baik ngan aku... layan aku macam famili, siap masak utk aku lagi... huhu mang best la diaorg nih... masa aku ada prob diaorg la tempat aku mngadu... jatuh bangun aku pon diaorg nih tau... diaorg pon tempat aku mngalirkan air mata bila aku da x tahan... kawan yang baik = kawan yang masih berdiri dibelakang kita bila semua org tggalkan kita...

ok DONE!!

ooo ya tarikh tutup contest nih :
31 Disember 2010 
3 orang pemenang akan dipilih oleh SITI.

utk info yang lebi jelas korang klik BLOG SITI ni


walau pon x dsuru aku ttap mau tag kawan2 baru aku:
PosLaju
CIKNad
CikSaida




wish me luck ar...
TQVM 4 reading...


Wednesday, December 22, 2010

MrRite Sakit.. :(

Salam all...
ni entry sepantas yang boleh....
sebenarnya dua tiga ari nih aku risau tau.... bukan sebab cuti sem yang membosankan tapi sebab jantung ati aku tu sarat sakit...(macam sarat mngandung pla kan? hehe)...
MrRite nih sakit batuk.... pening2...  sian dia kan? kami kontek melalui SMS jak....  huhuhu... sadis... mana x nya dia di umahnya di KG GILLING n aku di KG LIKAS... jau jua jarak kami nih....
kalau x silap ari nih baru dia pegi klinik...
harap2 MrRite sembuh cepat2... korang pon doakan la dia sembuh cepat ar....





sumber: Google Map
cuba korang tgk map tu.... yang circle pink umah aku n circle biru rumah MrRite...
agak jauh kami terpisah kan?





MrRite cpat2 sembuh ar... makan ubat n minum air banyak2


EQVM 4 reading....

Tuesday, December 21, 2010

APA SEBENARNYA BlogLarian????

salam all....
spt post aku yang sblm nih, aku ada post yang aku mendaftar ngan BlogLarian... well, ari nih aku jumpa site yang bole bagi penerangan ngan korang ttang BlogLarian...
bro ni baik tau, dia biar org share artikel yang dia buat... thanks bro!!!
ni tutorial yang aku mau share ngan korang.....


Tutorial BlogLarian: "
Assalamualaikum...
Dah petang baru nak angkat 1 en3. Tapi kali ni pinjam Padel punya je. Memandangkan kami telah berjaya menyebabkan tsunami BlogLarian, Maka ramai yang tersipu-sipu malu bertanya apa ke benda BlogLarian ni. Seperti ramai tahu, kita semua nak traffik salah satunya dengan BlogWalk. Dalam BlogLarian ni, mudahje, anda sertai bloglist BlogLarian dan ramai-ramai Blogwalk kat situ. Yang pasti, anda buat dan anda pasti dapat. Lagi ramai guna, lagi banya kita semua dapat trafik!


Jom Layan Tutorial oleh PadelBlog tentang BlogLarian
Salam semua murid-murid...hehehehe....kengkawan la...aku ni tak layak jadi chekgu..jadi menteri pendidikan buleh la...hohohohoho....bongkak sungguh ayat aku kan...Astagfirullah....tobat padel...tobat...


Okeh...cukop la aku berpantomin (ape tu?)..tadi aku merayap ke beberapa blog saudara/saudari yg join segmen BlogLarian...aku dok usha die nye comment box...ade sesetengahnye tak paham...ape itu BlogLarian???ape nk buat bile dah bukak BlogLarian tu???haa...ni aku nk bagi tutorial kepada yg masih blur untuk memanfaatkan blog tersebut...semoga sedikit ilmu yg aku kongsi ni memberi manfaat yg besar kepada seluruh alam..cheewahhh...


1) Mula-mula..pergi ke website BlogLarian dan jadi follower--> http://bloglarian.blogspot.com/




2) Pergi ke tajuk entry/post (cth: Senarai Blog 1,senarai blog 3...) kemudian pergi ke butang 'pamer blog' , klick mouse belah kanan-->klick open in new TAB --> windows baru akan dibuka pada tab yg baru





3) ni contoh TAB baru yg telah dibuka..dan juga view setiap blog yg dipamerkan dalam frame berasingan (gambar telah di zoom out)






4) untuk memudahkan anda semua...untuk berpindah dari blog pertama ke blog yg kedua atau yg di bawah..sila letakkan kesa tetikus korang di luar frame atau aku suggest kt ruang bulatan merah tu..skroll sampai korang boleh nampak keseluruhan frame..kemudia, untuk mengakses atau bejalan dalam blog tu..letak kesa tetikus dalam kawasan frame..aku suggest kt bulatan biru tu...kemudia...korang boleh la bace post,comment,jerit shoutbox dan macam-macam lagi..bile nk ke blog seterusnya..alih kesa tetikus ke ruang luar frame dan skroll down je...ade paham???






5) Tujuan Bloglarian ni adelah untuk korang ber blogwalking...so...aku suggest korang pergi ke setiap post/entry dari atas sampai ke bawah...pasal tajuk entry 'Senarai Blog 1,2,3....' akan di rotate secara automatik setiap hari..so...dengan itu..korang berjaya ber blogwalking ke setiap blog yg disenaraikan...pada masa akan datang...lebih banyak blog akan disenaraikan...


untuk sertai senarai BlogLarian, sila ke Saya nak masuk Senarai BlogLarian


Sumber:

Furdunesia@nline







so, korang da tau kan apa sebenarnya BlogLarian...
so, daftarkan diri korang n gempakkan lagi BlogLarian nih...
TQVM 4 reading....
"

Monday, December 20, 2010

BLOGLarian



salam...
aku try daftar BlogLarian nih....

Slogan aku:
"Saya suka berblogwalking kerana saya dapat singgah dengan rakan2 blogger yang lain... belajar tips blog dan tips2 yang lain dari diaorang."

Tag:

'PEACE CONTEST' by EZAN IDMA

salam all...
haa ni pon salah satu kontest yang aku nampak time blogwalking td... kontese ni aku nampak ramai yang join... pastuh aku selongkarla lappy aku nih cari gambar aku peace2... alih2 terjumpa lak gambar masa kitaorg p pedalaman....


so, aku rasakan pic tuh boleh la diterima oleh MISS EZAN IDMA...
oke, ni syrat2nya...

1. mcm biase la. follow la belog EZAN. kalo tak follow pon takpe.

2. mesti ade blog dan berstatus warganegara MALAYSIA.
(blogger only)

3. letak banner contest ini di entry anda dan di sidebar berlink kan belog EZAN.

7. tag kan kengkawan anda juga blogger seramai 3 org. atau 30 org. (wow!!!)

8. suda join tinggalkan komen anda pade entry kontest ini supaye senang EZAN nak g kat belog korang. and tengok korang peace(mesti wat tau!!)

9. tarikh tutup pade 01 january 2011 okey.

10. hadiah? mystery gift from EZAN IDMA. jengjengjeng


mang banyak yang join kontest nih, tapi ada beberapa kategori yg EZAN pertandingkan:

1. Peace paling Rock n roll

2. Peace Paling Ayu mcm pompuan melayu terakhir.

3. Peace Paling Kelako. kah kah

4. Peace paling Tak Cover cun.

5. Peace Paling cun, ciut miut segale ah.

6. Peace Paling menggode jiwe rage awww. tergode mak! ;p

7. Peace Paling ''eh eh nak peace ke tak ni''

8. Peace Paling Tough macho dan sasa. Untuk lelaki sahaje!

9. Peace Berkumpulan Paling Happenning,meggembirekan, ish heppy la pendek kate.

10. Peace Berduet Paling menarik hati. dr mate jatoh ke hati ;p

11. peace paling skema! haih. :)

Dan Special category untuk PEACE PILIHAN HATI EZAN IDMA.

haa, banyakkan kategorinya.... k la ni pla pic yang aku antar masuk kontest...
.
.
.
.


siap pakai life jacket lagi tuh.... bukan apa pic ni diamik dalam sampan yang kami naik....
hopefully jadi la pemenang... mana2 kategori pon x pa....

blogger yang aku tag ialah:
DREAM LOVER
ALY

Sunday, December 19, 2010

GiveAway EdY : Terbang Jauh-Jauh

salam all... huhuhu aku join kontest tau.... tadi blogwalking tros terserempak ngan kontest yang simple n best nih....
nama contest nih...

"GiveAway EdY : Terbang Jauh-Jauh"

kontest nih simple sebab syrt2 yang mudah... x sampai 5 min wat entry nih....
syrat2 yang msti dipenuhi ialah:

1. Buat 1 entry pasal giveaway ni dengan tajuk "GiveAway EdY : Terbang Jauh-Jauh"...
(letak banner giveaway pada entry dan pastikan kat entry korang ada link terus ke entry contest ini di SINI!!!)
2. Jadi follower blog EDY...
3. Tag 1 org blogger lain atau lebih dan make sure dieorg tahu...
4. Tinggalkan link entry korang kat ruangan comment entry kontest EDY...



naa simple kan????

Hadiah boleh senaraikan dari 1 sampai 5, hadiah mana yang korang rasa korang berminat...
seramai 30 pemenang bertuah akan dipilih... untuk pilih hadiah klik HADIAH


aku pilih hadiah:

1) dompet syiling dr Beijing
2) keychain dr Singapore
3) Fridge magnet dr Beijing
4) Fridge magnet dr Padang/Bukit Tinggi
5) Fridge magnet dr Singapore

ooo ya... tarikh tutup entry nih ialah:
11.59PM pada 19/12/2010


org aku tag:
Lyn
Aly
so, cepat2 la join!!!