assalamualaikum wbt...
aku buka entri kali nih dengan resepi la pula..
hahah dengan muka selamba pula kan?
sekarang nih tengah berusaha untuk updatekan blog nih...
ok trus lah ke resepinya ya.,..
Ayam Butter Nestum
Bahan2
Isi ayam goreng
- isi ayam di potomg dadu atau potong nipis. pastikan agak sama saiz supaya masa masak agak sama.(ikot suka korang lah.. aku guna sebelah dada ayam..)
- putih telur dari sebiji telur (aku guna telur gerd B)
- sedikit garamgu.
- sesudu kecil gula.
-tepung gandum untuk celup ayam..
- minyak untuk menggoreng.
sos butter
-2 sudu besar margerin
-2 ulas bawang merah & 3 ulas bawang putih dicincang halus.
- 2 ulas cili padi yang dihiris halus.
- 4 @5 keping daun kari
- 3 sudu besar susu pekat manis
- 2 sudu besar stok ayam
-sedikit air
- 3 sudu besar nestum.(boleh digantikan dengan oat)
cara2
1. basuh isi ayam bersih-bersih kemudian campurkan garam dan gula. campurkan juga putih telur ke dalam isi ayam tersebut dan gaulkan sebati.
2. panaskan minyak untuk menggoreng.
3. celupkan isi ayam ke dalam tepung gandum kemudian gorenggan sehingga warna keemasan. angkatkan isi ayam yang telah digoreng dan letakkan di atas tisu dapur untuk menyerap minyak berlebihan. ketepikan.
4. panaskan margerin dalam kuali yang lain. kemudian tumis bawang merah dan bawang putih sehingga menggeluarkan bau.
5. masukkan cili padi dan daun kari.
6. masukkan susu pekat manis dan stok ayam.
7. gaul sebati. masa nih korang rasa la kalau rasa-rasa kurang boleh masukkan garam dan ajinomoto. kalau rasa pekat sangat tambahkan air. (cair sikit tidak apa sebab nestum nanti akan pekatkan kuah.)
8. masukkan ayam yang telah digoreng tadi dan gaul rata.
9. masukkan nestum dan gaul lagi..
10. agak-agak sudah sebati terus tutup api...
SIAP...
boleh la angkat dan hiaskan dengan menabur sedikit nestum di atas ayam
No comments:
Post a Comment